Tactiek en Strategie – Griekse en Romeinse militaire handboeken

Datum 07-05-2024 Tijd 20:00 Locatie Gebouw Hofrust, Herenstraat 44B, Rijswijk

Henric Jansen

Grieken en Romeinen waren gefascineerd door oorlog. De westerse literatuur begint met een gedicht over de vernietiging van Troje en de werken van de historici Herodotus en Livius hebben beide oorlog als hoofdthema. Deze auteurs worden nog altijd gelezen en zijn bij iedereen bekend.

Veel minder bekend zijn de theoretische antieke werken over oorlogvoering. Oorlog was niet alleen een onderwerp voor geschiedenis en gedichten, maar een vakgebied dat te onderwijzen en te leren was. Al in de vierde eeuw voor Christus schrijft een Griek genaamd Aineias het eerste militaire handboek van de westerse literatuur en in de eeuwen erna volgen er vele anderen die zich met deze krijgskunde of ‘tactica’ bezighouden.

In deze lezing van Henric Jansen (promovendus binnen het project Anchoring Innovation aan de Universiteit Leiden) staat dit ontoegankelijke en veelal ongelezen genre tactica centraal. Auteurs als Aeneas Tacticus, Arrianus, Frontinus, Polyaenus en Vegetius passeren de revue: auteurs van wie u waarschijnlijk nog nooit heeft gehoord, maar wiens invloed voor de twee millennia erna niet valt te onderschatten. De spreker gaat in op de inhoud van deze werken (Hoe bouwt u een katapult? Hoe stelt u soldaten op? Wat betekent ‘tactiek’ eigenlijk?) en hij behandelt de eeuwige vraag naar de verhouding tussen theorie en praktijk: wie las deze boeken en wat had men er aan? Aan het eind van de lezing heeft u een beter idee van de Griekse en Romeinse fascinatie voor oorlog en het antieke literaire landschap van de krijgskunst.

Back To Top