De Imagokalender is een uitgave van Uitgeverij De Doelenpers onder auspiciën van het Nederlands Klassiek Verbond. De Imagokalender biedt elke maand inspiratie uit de oudheid aan de hand van prachtige beelden en boeiende verhalen door vooraanstaande classici. U kunt de kalender hier bestellen.

Over de kalender

De eerste Imagokalender zag het licht in 1957 – hoewel sindsdien vorm, inhoud en functie zijn gewijzigd, staat de tijdloze inspiratie die de oudheid te bieden heeft nog steeds centraal in de Imagokalender. Er zijn in de loop der tijd zeer diverse onderwerpen aan bod gekomen: ‘Sterke Vrouwen’, ‘Rome en de Nederlanden’, ‘Metamorfosen’, ‘Feesten en partijen in de Oudheid’, ‘Odysseus’, en nog veel meer.

Imagokalender 2022: 'Griekse mythen op Romeinse muren'

De Romeinse schilderkunst is het centrale thema van de Imagokalender 2022. Specifiek richten we ons op de mythen die op de muurschilderingen zijn afgebeeld; van Europa, via Pasiphae en Iphigeneia tot Polyphemus.

De schilderkunst van de Romeinen treffen we overal aan waar zij zich vestigden en hun villa’s bouwden. In de huizen van de rijken hadden de kamers geen ramen, maar werden zowel binnen als buiten met stuclagen bedekt. De binnenmuren werden meerdere keren bewerkt en daaroverheen werd op de natte kalk een gekleurde beschildering aangebracht (‘al fresco’).

Dankzij de catastrofale uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus zijn er zoveel fresco’s bewaard gebleven in Pompeï, Herculaneum en andere plaatsen rondom deze vulkaan. Veel afbeeldingen in deze kalender zijn fresco’s die sinds de opgravingen van deze steden in de achttiende eeuw om hun bijzondere kwaliteit uit de muren werden gehakt – juist door dit uithakken van de zogeheten ‘figuurstukken’ zijn deze schilderingen in de musea goed gebleven.

Over de Imagokalender-commissie

Charles Hupperts en Elly Jans kregen in 2014 door OIKOS de jaarlijkse publieksprijs toegekend voor hun bijdrage aan meer dan twintig schoolmethoden voor de Klassieke talen in het voortgezet onderwijs. Riemer van der Veen is docent Klassieke talen op het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend. Hij is gespecialiseerd in de Griekse tragedie en co-auteur van de Latijnse leergang Minerva. Wouter de Vries is uitgever bij Uitgeverij De Doelenpers te Alkmaar.

Back To Top