Mini-college Romeinen aan de Waal (i.s.m. De Bastei Nijmegen)

Datum 13-04-2024 Tijd 10:30 - 11:00 Locatie De Bastei, Lange Baan 4, Nijmegen

In de eerste eeuw voor en na Christus werd Noordwest-Europa onderdeel van het Romeinse Rijk, waaronder het Nederlandse rivierenlandschap. De Romeinen maakten werk van de gebieden rond de Maas, Waal en Rijn, waarbij de laatstgenoemde rivier als noordelijke rijksgrens ging fungeren. Historische en archeologische bronnen laten zien dat de Waal ook een belangrijke rol vervulde in het Romeinse noorden.

In het minicollege concentreert classicus en archeoloog Christian Kicken (Radboud Universiteit Nijmegen) zich op de menselijke activiteit rond de Waal in de Romeinse tijd. De loop van deze rivier heeft zich in de geschiedenis herhaaldelijk veranderd, ook in periode waarin Romeinen aan Waal woonden en werkten. Welke waterwerken hebben de Romeinen hier gebouwd, en hoe zijn ze deze rivier eigenlijk overgestoken? Welke archeologische schatten heeft de Waal bewaard in de afgelopen eeuwen, en waarom duiken steeds maar nieuwe vondsten op uit de rivier?

Grafsteen Marcus Mallius
Grafsteen van Marcus Mallius, gevonden in het stroomgebied van de Waal.

 

Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de afdeling Nijmegen-Arnhem van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV). Het minicollege sluit aan bij de tentoonstelling ‘De Waal over: van boomstam tot brug’ in museum De Bastei en vindt plaats in het kader van de Week van de Klassieken, de themaweek waarin men de wereld van de oude Grieken en Romeinen op toegankelijke wijze onder de aandacht van een breed publiek brengt. In 2024 is het thema ‘mens en natuur’.

Voor meer informatie, kijk op de website van De Bastei.

Let op: het mini-college is gratis, maar u dient wel een entreeticket voor het museum aan te schaffen.

Het mini-college start om 10.30 uur in het Amfitheater, er zijn max. 40 zitplaatsen. Je hoeft je niet aan te melden voor dit mini-college.

Back To Top