Homerusdag 2023

Datum 25-03-2023 Tijd Hele dag Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden

Op de eerste zaterdag van de Week van de Klassieken, 25 maart 2023, vind de Homerusdag plaats in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tijdens deze dag zullen zowel de Algemene Ledenvergadering van het Nederlands Klassiek Verbond als de jaarlijkse Homerusprijsuitreiking en de Homeruslezing plaatsvinden. Hieronder vindt u een programma, alsook meer informatie over ieder programmaonderdeel afzonderlijk.

Programma Homerusdag
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Leiden14:00    Algemene Ledenvergadering in de Trajanuszaal
17:00    Inloop Homerusdag in Tempelzaal
17:30    Uitreiking Homerusprijs
18:00   Homeruslezing door Annelies Verbeke: De jeugd van tegenwoordigAlgemene Ledenvergadering
Wij nodigen onze leden van harte uit om deel te nemen aan deze vergadering, die om 14:00 plaats zal vinden in de Trajanuszaal van het RMO. Onderaan deze mail vindt u de agenda voor de vergadering; de overige stukken zullen uiterlijk twee weken vóór de vergadering worden rondgestuurd.Homerusprijs
Ieder jaar reikt het Nederlands Klassiek Verbond de Homerusprijs uit. Dat zal in 2023 voor de veertiende keer gebeuren. Met deze prijs beloont het NKV het boek dat het beste een brug weet te slaan tussen de klassieke oudheid en het heden. Op de longlist dingen de boeken mee die in het jaar 2022 zijn verschenen.

De jury van de Homerusprijs bestaat uit Roel Salemink, werkzaam bij boekhandel Athenaeum, Wim Verbaal, hoogleraar Latijnse taal en literatuur aan de Universiteit Gent, en Emily Hemelrijk, de winnaar van de Homerusprijs 2021, hoogleraar emerita Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Inmiddels zijn de genomineerden voor dit jaar bekend! Dit zijn:

– Inger Kuin, Diogenes. Leven en denken van een autonome geest (november 2022, Athenaeum);

– Henk Singor, Constantinopel en de eerste jihad, 633-718. Het overleven van een christelijk
Europa in de zevende en achtste eeuw
 (oktober 2022, Ambo|Anthos);

– Mirjam Remie, Het Gymnasium (maart 2022, Uitgeverij Prometheus).

Met u kijken wij vol spanning uit naar het eindoordeel; we wensen de juryleden veel wijsheid toe bij deze ongetwijfeld lastige keuze. Ondertussen kunt u zich alvast in de shortlist verdiepen – wellicht levert een uitstapje naar de lokale boekhandel u veel leesplezier op…

Homeruslezing
Het Nederlands Klassiek Verbond organiseert jaarlijks tijdens de Week van de Klassieken de Homeruslezing, in samenwerking met uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. In 2023 wordt de lezing gehouden door Annelies Verbeke. De titel van haar lezing luidt De jeugd van tegenwoordig. Maarten Asscher, Patrick Lateur, Marita Mathijsen, Kristien Hemmerechts en Christiaan Weijts verzorgden de vijf voorgaande lezingen.

Annelies Verbeke valt in slaap bij spektakelfilms als Spartacus en Gladiator, maar leest nu en dan wel graag een oude Griekse of Romeinse tekst in vertaling. In haar Homeruslezing gaat ze na wat ze aan haar opleiding op het gymnasium, met Latijn en Grieks in haar vakkenpakket, heeft overgehouden. Bijvoorbeeld het inzicht dat er destijds ook al geklaagd werd over ‘de jeugd van tegenwoordig’. Er is veel veranderd sinds de oudheid, maar veel ook weer niet.

Aanmelden of online volgen
U kunt de Homerusprijsuitreiking en Homeruslezing naar keuze bijwonen in het museum of thuis volgen via een gratis livestream (in beide gevallen is vooraf aanmelden verplicht).

Wij hopen u op 25 maart te mogen verwelkomen!

Back To Top