Als de rede slaapt: echo’s van Scuola di Atene in Europese kunst

Datum 11-04-2024 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270, Utrecht

dr. Christiaan Caspers

classicus en kunsthistoricus; docent aan het Murmelliusgymnasium Alkmaar

Rafaels beroemde fresco in de Vaticaanse Stanza della Segnatura is meer dan alleen een briljante illustratie van de filosofie-geschiedenis. De totstandkoming en de boodschap van dit kunstwerk zijn onlosmakelijk verbonden met het cultureel-politieke programma van Paus Julius II: Rafaels geschilderde filosofen kijken zowel terug in de tijd als om zich heen, naar de ambitieuze renaissance-mensen waarmee Julius zich omringde. In deze rijk geïllustreerde presentatie betoog ik, dat de Scuola’s Plato, Aristoteles c.s. bovendien ook nog eens de toekomst in kijken: naar het roerige 18e-eeuwse Frankrijk van Jean-Louis David; naar de gruwelwereld van Goya’s Caprichos; naar Nietzsche’s gedroomde synthese van het Dionysische en het Apollinische; en naar het postmoderne universum de laat-20e/21e eeuw. Telkens duiken er in deze nieuwe contexten figuurtjes en ideeën op die hun oorsprong aanwijsbaar hebben in Rafaels meesterwerk. Hun geschiedenis laat zien hoezeer het vroeg-16e eeuwse Rome van Julius II en Rafael ons intellectuele zelfbeeld gevormd heeft en, ondanks enorme veranderingen in onze omstandigheden, is blijven beïnvloeden.

Aanmelding:

Georganiseerd samen met de comitato di Utrecht van de Società Dante Alighieri. Graag aanmelden bij utrecht@nederlandsklassiekverbond.nl in verband met de verwachte grote belangstelling.

Ingang van de kerk:

De voordeur van de kerk aan Oudegracht 270 kan afgesloten zijn. De kerk is dan bereikbaar via een smalle steeg, de Reguliersteeg, die tussen huisnummer 264 en 266 op de Oudegracht uitkomt. De toegang tot de Doopsgezinde kerk is halverwege de steeg aan de rechterhand via een binnenplaats; hier kunnen ook fietsen gestald worden.

Back To Top