Ieder jaar reikt het Nederlands Klassiek Verbond de Homerusprijs uit. Dat zal in 2024 voor de vijftiende keer gebeuren. Met deze prijs beloont het NKV het boek dat het beste een brug weet te slaan tussen de klassieke oudheid en het heden. Op de longlist (die dit jaar meer dan veertig titels bevatte) dingen alle boeken mee die in het jaar 2023 zijn verschenen.

De jury van de Homerusprijs bestaat uit Patrick De Rynck, auteur, vertaler, en hoofdredacteur van het webplatform Hic et Nunc, Wim Verbaal, hoogleraar Latijnse taal en literatuur aan de Universiteit Gent, en Inger Kuin, de winnaar van de Homerusprijs 2023 en Assistant Professor of Classics aan de University of Virginia.

Inmiddels zijn de genomineerden voor dit jaar bekend! Dit zijn:

– Paul Claes, Propertius, Cynthia. Een Romeinse romance (november 2023, Damon)

– Eric Moormann, Janric van Rookhuijzen, De Akropolis van Athene. Geschiedenis van een mythisch icoon (maart 2023, Uitgeverij Prometheus)

– Ilja Leonard Pfeijffer, Alkibiades (mei 2023, De Arbeiderspers)

Met u kijken wij vol spanning uit naar het eindoordeel van de jury. De winnaar zal op 6 april 2024, tijdens de Homerusdag en voorafgaand aan de Homeruslezing, bekend gemaakt worden. Wij wensen de jury veel wijsheid toe bij deze ongetwijfeld lastige keuze. U kunt zich óók in de geselecteerde werken verdiepen, of zelfs een kijkje nemen naar de longlist met álle werken die in aanmerking kwamen voor de Homerusprijs van dit jaar. Met deze lijst in de hand wordt een bezoekje aan de boekenwinkel een extra groot plezier!

Back To Top