Tactiek en strategie – over Griekse en Romeinse militaire handboeken

Datum 12-05-2022 Tijd 19:30 - 21:30 Locatie Lipsius, Cleveringaplaats 1, Leiden

Het liefst zien we de Grieken en Romeinen als beschaafde, literaire volkeren. Toch deden zij weinig anders dan vechten en oorlog voeren; schermutselingen tussen Griekse poleis waren even constant als de seizoenen en de Romeinen veroverden binnen een paar eeuwen een imperium dat het gehele Middellandsezeegebied besloeg.

Toch wisten de Grieken en de Romeinen ook hun krijgszucht tot kunst te verheffen en bestudeerden ze oorlog als een waar vakgebied. Al in de klassieke tijd (4e eeuw v. Chr) treffen wij het eerste militaire handboek aan en sinds die tijd zijn er antieke auteurs die zich met deze krijgskunde, of tactica bezighouden.

In deze lezing van drs. Henric Jansen (promovendus binnen het project Anchoring Innovation aan de Universiteit Leiden) staat dit genre tactica centraal. Auteurs als Aeneas Tacticus, Arrianus, Frontinus, Polyaenus en Vegetius passeren de revue. Ik ga in op de inhoud van deze werken (hoe ondermijnt u een stadsmuur? Hoe moet u uw soldaten opstellen? Wat betekent ‘tactiek’ eigenlijk?) en ik behandel de eeuwige vraag naar de verhouding tussen theorie en praktijk: wie las deze boeken en wat had men er aan? Aan het eind van de lezing heeft u een beter idee van de Griekse en Romeinse fascinatie voor oorlog en het antieke literaire landschap van de krijgskunst.

 

Deze lezing kan hopelijk op locatie (Gebouw Lipsius, UL, zaal 1.47) plaatsvinden.

Back To Top