De Imagokalender is een uitgave van Huighaverlag Printing onder auspiciën van het Nederlands Klassiek Verbond. De Imagokalender biedt elke maand inspiratie uit de oudheid aan de hand van prachtige beelden en boeiende verhalen door vooraanstaande classici. U kunt de kalender hier bestellen.
Over de kalender
De eerste Imagokalender zag het licht in 1957 – hoewel sindsdien vorm, inhoud en functie zijn gewijzigd, staat de tijdloze inspiratie die de oudheid te bieden heeft nog steeds centraal in de Imagokalender. Er zijn in de loop der tijd zeer diverse onderwerpen aan bod gekomen: ‘Sterke Vrouwen’, ‘Rome en de Nederlanden’, ‘Metamorfosen’, ‘Feesten en partijen in de Oudheid’, ‘Odysseus’, en nog veel meer.
Imagokalender 2025: 'De Zodiac'
Wie de wereld door de ogen van de Grieken of de Romeinen wil zien, hoeft niet af te reizen naar de Middellandse Zee. Simpelweg wachten tot de zon ondergaat en de ogen tot de sterrenhemel wenden is genoeg.
De hemellichamen die we nu kunnen zien, waren duizenden jaren geleden in bijna dezelfde vorm zichtbaar. Het waren wetenschappers uit de beschavingen van toen, uit het oude Nabije Oosten, Griekenland en Rome, die in de opeenhoping van lichtjes vormen herkenden, ze namen gaven en er verhalen aan verbonden.
In deze kalender worden de verhalen achter de twaalf sterrenbeelden uit de Zodiac (Dierenriem) verteld, in de maanden waarin de sterren verschijnen. Zo leer je welke maagd precies aan de hemel staat en wat je je bij een waterman moet voorstellen. We komen grootheden als Heracles en Orion tegen, maar wat opvalt, is dat juist de bijrollen in hun verhalen het tot een sterrenbeeld in de Dierenriem schoppen. De Zodiac verbindt de kleinste kreeft met de grootste helden en legt een link tussen het heden en het verleden.
Over de Imagokalender-commissie
Elly Jans kreeg – samen met Charles Hupperts – in 2014 door OIKOS de jaarlijkse publieksprijs toegekend voor hun bijdrage aan meer dan twintig schoolmethoden voor de Klassieke talen in het voortgezet onderwijs. Riemer van der Veen is docent Klassieke talen op het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend. Hij is gespecialiseerd in de Griekse tragedie en co-auteur van de Latijnse leergang Minerva. Guusje van der Meij is masterstudent aan de UvA. Ze studeert af op de God Pan en bucolische poëzie.