Hermeneus 97.1 werd gepubliceerd op 21 februari 2025. In het nummer vindt u een zestal artikelen over Griekse letterkunde (Nell De Smedt), Latijnse letterkunde (Anke Van Haudenhuyse, Vincent Hunink) en de receptie van de oudheid in moderne literatuur en cultuur (Simon Vaes, Evelien Bracke, Johan Strubbe). Daarnaast vindt u in dit nummer de vaste rubrieken Uitgelicht (Patrick Monsieur), Musea en Boeken.

door Anke Van Haudenhuyse
Hypocrisie is voor een satiricus als een rode lap voor een stier. In dit artikel passeren would-be filosofen en strenge moraalridders de revue, die met hun conservatieve smaak een mannelijke waardigheid trachten te claimen. Een waardigheid die ze in de meeste gevallen niet bezitten. Martialis, Romes bekendste epigrammendichter, zet hen op hun nummer.
door Patrick Monsieur
Kort na haar ontstaan in 1817 werd de Universiteit Gent de gelukkige bezitter van een antiek marmeren beeld. Identiteit en functie zijn onbekend maar het deelde wel hetzelfde lot als de meeste beelden uit oudheid. Alle beschadigingen ten spijt blijft het kunstwerk sinds zijn ontdekking de bezoekers fascineren.
door Simon Vaes
De poëzie van Ilja Leonard Pfeijffer wordt bewoond door oude Griekse dichters. Pindaros en Theokritos functioneren als voorbeelden en concurrenten in een literair spel dat zich de vraag stelt: wat is de rol van het oude in het opbouwen van de toekomst?
door Nell De Smedt
Het eerste boek van de Anthologia Graeca is een verzameling christelijke epigrammen en functioneert als een programmatische verklaring van christelijke identiteit. Niettemin laat de invloed van de antieke literaire traditie zich ook in deze epigrammen gelden, zoals blijkt uit verschillende verwijzingen.
door Evelien Bracke
Over de aanwezigheid van het klassieke gedachtegoed in Belgisch Congo is bitter weinig geweten. Dit artikel brengt enkele sporen samen van de taalideologische en politieke functies van klassieke talen en mythen in de Belgische kolonisatie enerzijds, en van de Congolese reacties op de Belgische overheerser anderzijds.
door Johan Strubbe
In de 19de eeuw trokken talrijke reizigers uit West-Europa naar het huidige Turkije op zoek naar overblijfselen uit de oudheid, vaak specifiek inscripties. In hun reisverslagen beschreven zij niet alleen hun vondsten maar ook de tegenwerking die ze ondervonden. Daarnaast toonden ze aan hoe het gebrek aan belangstelling van de Turken voor hun eigen verleden en wederzijdse misvattingen leidden tot het verlies en de vernietiging van talrijke documenten.
door Vincent Hunink
In twee van zijn brieven geeft Plinius een literair portret van de dichters Silius Italicus en Martialis. Onder zijn hoffelijke woorden gaat een nogal kritische houding schuil. Plinius lijkt zichzelf met hen te meten.
door Mirte Liebregts
- Romeinse villa’s in Limburg (Limburgs Museum, Venlo)
- Romeinse Waalschatten (Museum De Bastei, Nijmegen)
- Offeren aan de goden in Herwen-Hemeling (Valkhof Museum, Nijmegen)
- Rijke Romeinse graven uit de Nijmeegse Burchtstraat (Valkhof Museum, Nijmegen)
Auteurs
Evelien Bracke doceert Oudgriekse letterkunde aan de Universiteit Gent. Ze zet zich in voor het toegankelijk maken van klassieke talen bij niet-traditionele doelgroepen. Zo coördineert ze het project Oude Grieken – Jonge Helden dat Oudgrieks naar kansarme kinderen op de basisschool brengt.
Anke Van Haudenhuyse is in 2007 afgestudeerd als licentiaat in de Taal en Letterkunde: Latijn & Grieks aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze staat al 15 jaar als leerkracht Latijn voor de klas. In haar vrije tijd vertaalt ze Latijnse teksten met een uitgesproken voorkeur voor het genre van het epigram. Haar vertalingen zijn terug te vinden op de blog oschrijft.be.
Vincent Hunink is latinist aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is daar verbonden aan het Radboud Institute of Culture & History (onderzoek) en het Departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid (onderwijs). Sinds 1990 is hij actief als vertaler van vooral Latijnse teksten uit de oudheid (www.vincenthunink.nl).
Nell De Smedt studeerde in juni 2024 af als master in de taal- en letterkunde: Grieks en Latijn met de grootste onderscheiding en de gelukwensen van de examencommissie. Als classica ligt haar hart bij de antieke troostliteratuur.
Johan Strubbe was hoofddocent oude geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Met Christian Laes publiceerde hij onder meer Jonge jaren, wilde haren? Jeugd in het Romeinse Rijk.
Simon Vaes studeerde wijsbegeerte, Nederlands en Grieks in Leuven en Gent. Momenteel specialiseert hij zich aan de Universiteit Gent in maximalisme en de rol van grootte in de verhaalkunst. Hij publiceerde eerder al bij Hic et Nunc en De Reactor.
Recensenten en redacteurs
Baukje van den Berg, Central European University (Wenen)
Mirte Liebregts, Hermeneus & Amsterdam University Press
Aron Ouwerkerk, Universiteit Utrecht
Mieke de Vos, Nederlands Klassiek Verbond (Haarlem)
Willemijn Waal, Universiteit Leiden