Van 12 tot en met 19 april 2025 organiseert het Nederlands Klassiek Verbond een studiereis naar Beieren, geleid door voorzitter David Rijser en hoofdbestuurslid Hubert Mooiman.

Reis mee met het NKV

Na de succesvolle reis naar Napels reist het NKV in 2025 onder leiding van voorzitter David Rijser en bestuurslid Hubert Mooiman naar Zuid-Duitsland om ons in een betoverend landschap te verwonderen over de kunst en architectuur die daar op de antieke wereld werd geënt en de spectaculaire collecties oudheden zelf. De reisbeschrijving hieronder maakt hopelijk duidelijk waar u zich op mag verheugen.

Het reisthema van antiekenreceptie aan de Beierse limes zal worden ingeleid op een studiemiddag op woensdagmiddag 29 januari 2025, van 16:00-18:00 aan de Universiteit Utrecht, met lezingen van prof.dr. Koen Ottenheym, dr. Saskia Stevens en prof. dr. David Rijser, en afgesloten met een borrel. Meer informatie en het inschrijvingsformulier voor de Limes-studiedag vindt u hier (onderaan deze pagina).

Van 12 tot en met 19 april 2025 organiseren we een NKV-reis naar Beieren. Leden van het NKV krijgen een korting op de reissom, maar de reis staat ook open voor andere belangstellenden. De ledenprijs bedraagt 1565 euro; niet-leden betalen 1615 euro. Er is een maximum van 28 deelnemers.

Inschrijving vindt plaats online via de touroperator, Aeterna Reizen, en plaatsing geschiedt op volgorde van inschrijving.

De reisbrochure vindt u hieronder en is ook te downloaden via deze link.

Aan de grenzen van Rome: de limes als historisch fenomeen en herinneringsplaats

NKV-studiemiddag over de Romeinse Rijskgrenzen in de oudheid en daarna

29 Januari 2025 | 16:00-18:30, Drift 25- zaal 002 (bereikbaar via de UB, Drift 27)
In samenwerking met de Universiteit Utrecht en Aeterna Reizen

Grenzen zijn actueel, omstreden en dus uiterst actueel. Het Nederlands Klassiek Verbond zoekt die grenzen op door, mede ter voorbereiding op de aanstaande NKV-reis naar Beieren met de limes als thema, in samenwerking met de Universiteit Utrecht een studiemiddag te organiseren over de limes, of grens van het Romeinse Rijk edie inmiddels tot werelderfgoed is uitgeroepen en vanuit verschillende perspectieven onderwerp van intensieve wetenschappelijke studie. De toegang is gratis na aanmelding (capaciteit: 60 personen).

Programma

Tijd Activiteit Details
16:00-16:15 Inloop
16:15-16:45 Dr. Saskia Stevens (UU) – Op zoek naar de grens van het Romeinse Rijk / Constructing the Limes – een transdisciplinair onderzoeksproject Saskia Stevens is universitair hoofdocent aan de Universiteit Utrecht bij de afdeling Geschiedenis van de Oudheid en Antieke Cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis en archeologie van de Romeinse Periode. Haar onderzoek richt zich op de dynamiek en betekenis van grenzen en grenslandschappen in het Romeinse Rijk en ze is projectleider van het transdisciplinair onderzoeksproject over de Romeinse rijksgrens (limes) in Nederland gefinancierd door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).
16:50-17:20 Prof.dr. Koen Ottenheym – Op zoek naar de Romeinen en Germanen aan de Donou: de bestudering van de Romeinse Limes in de 16de en 17de eeuw Koen Ottenheym is sinds 1993 hoogleraar architectuurgeschiedenis in Utrecht, lid van de KNAW, en internationaal expert op het gebied van de bouwkunst van de 17e eeuw en de invloed van de klassieke oudheid daarop, waarvan een indrukwekkende lijst publicaties getuigt. Hij leidde talloze prestigieuze internationale wetenschappelijke projecten en legt momenteel de laatste hand aan een studie voor een groter publiek over de Romeinse Rijksgrenzen op de vroegmoderne architectuur aan de limes.
17:25-17:55 Prof. dr. David Rijser – Und Hellas lebet auf das neue. Hoe het oude Griekenland in de Romantiek de Beierse limes bezette David Rijser was bijzonder hoogleraar aan de Rijskuniversiteit Groningen op een leerstoel gewijd aan de receptie van de klassieke oudheid. Hij publiceert al lang voor een breed publiek over de oudheid en de manieren waarop latere tijden, waaronder de onze, er tegen aan hebben gekeken. Zijn laatste boek, Arachne en de imams. Mediterrane cultuur als gedeelde antieke erfenis (Boom, 2024), gaat over de verschillen tussen antiekenrectie in de Christelijke en de Islamitische Middeleeuwen. Hij is landelijk voorzitter van het Nederlands Klassiek Verbond.
17:55-18:00 Sluiting
18:00-19:00 Borrel

Dit minisymposium in samenwerking met de Universiteit Utrecht loopt vooruit op de NKV-reis in april 2025, georganiseerd door Aeterna-reizen. De toegang is vrij na aanmelding via het formulier hieronder.

Aanmeldingsformulier Studiemiddag Limes

Woensdagmiddag 29 januari 2025, van 16:00-18:00 aan de Universiteit Utrecht.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Bent u lid van het NKV?(Vereist)
Back To Top
Sluit mobiel menu