Held of hufter? Hoe te oordelen over Alexander ‘de Grote’?

Datum 13-02-2023 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie Walkartcentrum, Kerkweg 19-23, Zeist

Dr. R. (Rolf) Strootman

Docent oude geschiedenis, Universiteit Utrecht

 

Held of hufter? Hoe te oordelen over Alexander ‘de Grote’?

In de hedendaagse geschiedschrijving wordt Alexander de Grote doorgaans Alexander III genoemd, of ‘Alexander van Macedonië’. De erenaam ‘de Grote’ is volgens velen te veel eer voor deze veroveraar. Want wat bracht deze Alexander eigenlijk teweeg, behalve de val van het Perzische Rijk, de voortijdige dood van honderdduizenden mensen, en het ontstaan van een complete politieke chaos die tot een halve eeuw na zijn dood zou voortduren?

In de jaren dertig beschreef de Britse historicus W. W. Tarn hem als een idealistische dromer die niets minder dan wereldvrede en de eenheid van alle mensen nastreefde; maar voor veel Duitse historici uit die tijd was Alexander geen haar beter dan de dictator die destijds in Duitsland aan de macht was.

In een tijd waarin we zoeken naar een meer inclusieve visie op de ‘Klassieke Oudheid’, begint het beeld van Alexander als een ‘Europese’ veroveraar of ontdekkingsreiziger opnieuw te kantelen. In deze lezing gaan we in op de steeds veranderende visies op Alexander, en op de vraag waar we nu staan.

Back To Top