Tijdens de Week van de Klassieken werd voor de veertiende keer de Homerusprijs uitgereikt. Deze prijs, ingesteld door het Nederlands Klassiek Verbond, gaat jaarlijks naar het boek dat er het best in is geslaagd een brug te slaan tussen de Klassieke Oudheid en het heden.

De jury heeft de Homerusprijs 2023 toegekend aan Inger Kuin voor haar boek Diogenes. Leven en denken van een autonome geest. Lees op de site van boekhandel Athenaeum een fragment uit Diogenes en Diederik Burgersdijks bespreking van het boek.

Dit was de shortlist:

– Inger Kuin, Diogenes. Leven en denken van een autonome geest (november 2022, Athenaeum);

– Mirjam Remie, Het Gymnasium (maart 2022, Uitgeverij Prometheus);

– Henk Singor, Constantinopel en de eerste jihad, 633-718. Het overleven van een christelijk Europa in de zevende en achtste eeuw (oktober 2022, Ambo|Anthos).

Eerdere winnaars van de Homerusprijs waren Emily Hemelrijk, Wim Jurg, Piet Gerbrandy, Leonard Rutgers, Arjen van Veelen, Patrick Lateur, Toon van Houdt, René Veenman, Jona Lendering & Arjen Bosman, Jeanine De Landtsheer, Jan-Maarten Bremer & Ton Kessels, Daan den Hengst en Christian Laes.

De jury van de Homerusprijs 2023 bestaat uit Roel Salemink, werkzaam bij boekhandel Athenaeum, Wim Verbaal, hoogleraar Latijnse taal en literatuur aan de Universiteit Gent en Emily Hemelrijk, de winnaar van de Homerusprijs 2022, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Back To Top