In de voetsporen van de god Mithras toont het Koninklijk Museum van Mariemont de bezoeker een van de meest mysterieuze cultussen uit de Romeinse oudheid. Mithras, afkomstig uit Perzië, maar herontdekt door de Romeinen, kende succes in het Romeinse Rijk, tussen de 1ste en 4de eeuw n.Chr. In het hart van ondergrondse heiligdommen, trok hij duizenden volgelingen aan die de rituelen beoefenden in geheime bijeenkomsten. Deze tentoonstelling laat u deze cultus ontdekken.

Waarom werd deze cultus verborgen? Waarom was hij zo populair dat hij wel een rivaal van Christus leek? Deze vragen probeert de tentoonstelling te beantwoorden. Er zijn spectaculaire monumenten te zien, maar ook recente vondsten die voor het eerst aan het publiek worden getoond. Meer dan honderd werken uit openbare en particuliere collecties uit Europese landen worden voorgesteld. Hoewel weinig bekend,  weerspiegelt het verhaal van Mithras actuele vraagstukken, zoals het verkeer van goederen, ideeën en mensen, de relaties tussen man en vrouw en het samenleven van verschillende cultussen.

De tentoonstelling is een tijdreis en voert de bezoeker van de diepte van de mithraïsche grotten naar de hedendaagse kunstgalerijen, via werken uit de renaissance en het tijdperk van de verlichting. De scenografie, die nieuwe technologieën integreert, zal het publiek onderdompelen in een echte inwijdingsreis naar een speciaal gebouwd heiligdom op ware grootte.


Tot en met 17-04-2022

➤ Koninklijk Museum van Mariemont
100 chaussée de Mariemont, Morlanwelz
musee-mariemont.be

Back To Top