Een grote tentoonstelling over Domitianus, keizer van 81 tot 96 n.Chr. Er zijn kunstvoorwerpen uit vele musea te zien. Domitianus werd keizer op 29-jarige leeftijd. Zijn regeringsperiode geldt als een gouden tijd van het rijk. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd.

In de expositie is een keur aan stukken te zien uit de 1ste eeuw n.Chr. Portretten en standbeelden van Domitianus en de keizerlijke familie, muurschilderingen en mozaïeken uit villa’s en paleizen, beelden van goden en godinnen, sieraden, luxe glaswerk, servies en grafmonumenten. Ook dagelijkse zaken, zoals de schoenen en schrijfstiften van Domitianus’ soldaten. 3D-reconstructies geven een beeld van het leven in Rome in die tijd.

Met vader Vespasianus en broer Titus vormde Domitianus de Flavische dynastie. Kunst en literatuur vierden hoogtij. Historische gebeurtenissen vonden plaats, zoals de verwoesting van Jeruzalem (70 n.Chr.) en de uitbarsting van de Vesuvius (79 n.Chr.), waarbij Pompeji en Herculaneum bedolven werden. Domitianus bouwde het Rome dat u vandaag de dag kent: zijn paleis op de Palatijn, de Boog van Titus, het stadion dat zijn vorm aan het plein Piazza Navona gaf. En in het oog springt vooral de voltooiing tijdens zijn regeerperiode van het Colosseum.


Tot en met 22-05-2022

➤ Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28, Leiden
rmo.nl

Back To Top