Het Nederlands Klassiek Verbond en de Lustrumcommissie heten u van harte welkom op het 17e lustrum van het NKV, dat wij met u zullen vieren op 30 september 2023 in Den Bosch. Wij hebben een prachtig programma voor u samengesteld met voor ieder wat wils.

ingres2

Het wordt een dag vol interessante lezingen en workshops rond het toepasselijke thema Herinneren en Vergeten, ter gelegenheid waarvan ook een boeiend en schitterend vormgegeven lustrumboek zal worden gepresenteerd. We vermoeden dat dit een dag zal worden om nooit te vergeten!

Het maximumaantal deelnemers is inmiddels bereikt – inschrijven is helaas niet meer mogelijk. Op deze pagina vindt u het programma, de inhoud van de lezingen en workshops.

Programma

10.00 uur Inloop met koffie
10.30 uur Welkomstwoord
10.40 uur Lezing David Rijser: ‘De eenzame nachtegaal. Callimachus’ herinneringen en wat ze ons vertellen’
11.30 uur Pauze
11.45 uur Lezing Leanne Jansen: ‘Cicero, boegbeeld van de Republiek?’
12.30 uur Lunch
13.30-14.15 uur

Workshops

  • Spijkerschrift in kleitablet door Cornelia Hefting en Mark Eertink
  • Latijn leren met je oren door Casper Porton
  • Romeinse vondsten in regio Den Bosch door Carolien Tolsma
  • Bezoek aan de Sint-Janskathedraal
14.15 uur Pauze
14.30 uur Herhaling workshops
15.15 uur Pauze
15.30 uur Vertelling door meesterverteller Paul Groos
16.30 uur Afsluiting
16.45 uur Borrel met live-muziek door Hessel Luijken
18.30 uur Diner op de lustrumlocatie

Het NKV-lustrum wordt mede mogelijk gemaakt door Labrys Reizen.

Praktische informatie

De deelnamekosten bedragen voor leden €25, voor niet-leden €35, en voor studenten €12,50.

Consumpties overdag, inclusief de lunch, zijn in de deelnameprijs inbegrepen.

Optioneel is het diner ter afsluiting, dat €37,50 per persoon kost (exclusief drankjes).


Locatie: Sociëteiten Amicitia / De Zwarte Arend

Peperstraat 15 Den Bosch 5211 KM

Telefoonnummer locatie: 073-6147350

Vanaf treinstation Den Bosch is het 10 á 15 minuten lopen naar de Sociëteit. Komt u met de auto? Helemaal onderaan deze pagina vindt u uitgebreide informatie over de parkeergelegenheid.

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Mail gerust naar info@nederlandsklassiekverbond.nl

Workshops

Cornelia Hefting en Mark Eertink: Spijkerschrift in kleitablet

Deze workshop biedt een korte inleiding op de geschiedenis en het schrift van het Oude Nabije Oosten. U krijgt een inkijkje in de verschillende talen en culturen en leert zelf uw naam in spijkerschrift in klei te schrijven. Niet alleen uw kennis over de oostkant van de antieke wereld zal op de proef gesteld worden, maar ook uw vaardigheden als Babylonisch klerk.

Casper Porton: Latijn leren met je oren

Tijdens deze interactieve workshop kunnen deelnemers ervaren hoe het is om Latijn te leren zonder daarvoor eerst rijtjes en woordenlijsten te moeten stampen. Casper zal na een korte introductie over taalverwerving en hoe mensen het beste talen kunnen leren, verschillende voorbeelden geven van hoe een les er in het Latijn uit kan zien. De docent spreekt daarbij in het Latijn (in gereconstrueerde uitspraak), maar op een begrijpelijke manier waardoor alles te volgen is (zelfs voor niet Latinisten) door gebruik te maken van audiovisuele hulpmiddelen. Ervaar het zelf hoe leuk en efficiënt het is om Latijn te leren met je oren!

Carolien Tolsma: Romeinse vondsten in regio Den Bosch

Deze archeologische vondsten zijn te bezichtigen in het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch en worden door archeologe Carolien Tolsma besproken in een interactieve bijeenkomst.

Gidsen van de Kring Vrienden van Den Bosch leiden u rond in de Sint-Janskathedraal.

Parkeergelegenheid

Parkeergarage Sint Jan, Hekellaan 25, 5211 LZ ’s-Hertogenbosch. Deze bevindt zich op 3 minuten loopafstand van de Sociëteit (24/7 geopend).

Parkeergarage St. Joseph, St. Josephstraat 1b, 5211 NH ’s-Hertogenbosch. Deze bevindt zich op 2 minuten loopafstand van de Sociëteit (uitrijden kan 24/7per dag).

Parkeergarage Wolvenhoek, Wolvenhoek 12, 5211 HH ’s-Hertogenbosch. Deze bevindt zich op 10 minuten loopafstand van de Sociëteit (24/7 geopend).

P+R: er zijn twee transferia gelegen rondom het centrum van Den Bosch. Van hieruit kunt u per pendelbus naar het centrum vervoerd worden of zelf per leenfiets gaan: kosten voor maximaal vier personen: €5,10.

Transferium De Vliert: Stadionlaan 9, 5213 JH ’s-Hertogenbosch (zaterdag: 7.00-24.00 uur geopend). Gratis per bus naar de stad of gebruik vier fietsen.

Transferium Pettelaarpark: Pettelaarpark 59, 5216 PP ’s-Hertogenbosch (zaterdag 7.30-24.00 uur geopend). Gratis per bus of fiets naar de stad.

N.B. de pendelbussen gaan om de 20 minuten en bij grote drukte om de 10 minuten.

Back To Top