Wrede Afrikanen en sluwe Syriërs: de Severi als niet-Europese keizers van Rome

Datum 31-10-2022 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie Murmelliusgymnasium, Bergerhout 1, Alkmaar

dr. Martijn Icks

Wrede Afrikanen en sluwe Syriërs: de Severi als niet-Europese keizers van Rome

De keizers van de Severische dynastie (193-229 n.Chr.) waren de eerste Romeinse heersers die niet van Europese, maar van Noord-Afrikaanse en Syrische komaf waren. Dat heeft het onderzoek naar deze keizers lange tijd negatief gekleurd, vooral in de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw. Meer recent is, mede als gevolg van de emancipatie van etnische minderheden, ook een positiever perspectief ontstaan, waarbij met name de dynastieke stamvader Septimius Severus als “zwarte keizer” op het schild wordt gehesen. Maar hoe keek men in de oudheid eigenlijk tegen de niet-Europese achtergrond van deze heersers aan? Werden zij in de werken van Grieks-Romeinse auteurs eveneens als Afrikanen en oosterlingen getypeerd – en misschien verguisd? Hoe verhoudt de antieke perceptie zich tot onze moderne voorstellingen van etnische en culturele tegenstellingen?

 

De bijeenkomst vindt plaats in de aula van het Murmelliusgymnasium (Bergerhout 1 – parkeergelegenheid aanwezig) en begint om 20.00 uur.

 

 

Deze lezing sluit aan bij de Dies Adventus, die in het teken staat van ‘inclusiviteit op het gymnasium’. Meer informatie daarover elders op deze pagina.

 

Back To Top