Van badkuip tot badhuis: de geschiedenis van baden in de Oudheid

Datum 27-02-2024 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie Xaverianensite, Xaverianenstraat 3, Sint-Michiels, Brugge

Een lezing door Dr. Sadi Maréchal

Een bezoek aan het badhuis was zonder twijfel één van de favoriete vrijetijdsbestedingen in het Romeinse rijk. Men ging er niet enkel om zich te wassen, maar vooral ook om vrienden en familie te ontmoeten en zich misschien wel te laten uitnodigen voor het avondeten. Gedurende de late republiek en vroege keizertijd zullen de badhuizen evolueren naar ingenieuze gebouwen met indrukwekkende verwarmingstechnologie, die vaak somptueus werden verfraaid met mozaïeken, marmer en wandschilderingen. Het is ook in deze periode dat het badhuis en de bijhorende badgewoontes worden geëxporteerd naar de provincies. Toch is de introductie van dit nieuwe gebouwtype niet overal even vanzelfsprekend en blijkt de architectuur niet zomaar te worden overgenomen als een moderne prefab constructie. Eerder dan adoptie, kunnen we bij baden misschien spreken van adaptatie. Deze lezing gaat dieper in op de ontwikkeling van badhuizen in het Middellandse Zeegebied en hoe deze gebouwen en gewoontes vervolgens impact hadden op latere badculturen.

Sadi Maréchal studeerde archeologie aan de RUGent (2006-2010). Hij schreef zijn masterproef over Romeinse baden in het Iberische schiereiland en meer specifiek over het badhuis van Ammaia (Portugal). Hij studeerde aan de Academia Belgica in Rome en nam deel aan verschillende opgravingen van badhuizen in Leptis Magna (Libië) als lid van een Frans onderzoeksteam. Tussen 2012 en 2016 werkte hij aan zijn doctoraat over de evolutie van openbare baden en badcultuur in de late Oudheid (300-700 n. Chr.) met een focus op Italië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het resultaat van dit onderzoek werd gepubliceerd als monografie in de Late Antique Archaeology Supplementary Series (Leiden/Boston: Brill, 2020). Zijn junior postdoctoraal onderzoek (2018-2022) werd gesteund door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO). In dit onderzoek lag de klemtoon op onderzoek over het noorden van Gallië. Hij bracht hierover verslag in verschillende artikels die verschenen in The Archaeology of Northern Europe Series (Turnhout: Brepols, 2023). Opnieuw met de steun van het FWO is hij nu bezig met een senior postdoctoraal onderzoek (2022-2025) over stenen huishoudelijke woningen uit het noordwestelijke deel van het Romeinse Rijk.

Meer info over zijn publicaties kan u terugvinden op: Dr. Sadi Maréchal | Faculteit Letteren en Wijsbegeerte – Onderzoeksportaal (ugent.be)

Back To Top