Roma sparita. De transformatie van Rome-centrum 1871-1943 in historische foto’s. Lezing door Hugo De Keersmaecker.

Datum 27-04-2023 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie RHIZO Lyceum OLV Vlaanderen, Beverlaai 75, Kortrijk

Over de lezing

In 1871 werd Rome de hoofdstad van het eengemaakte Italië, en de aanpassing van de stad aan die nieuwe rol vergde zware urbanistische ingrepen. In 1911 bood Rome een onderkomen aan het halfeeuwfeest van de jonge staat, en in het interbellum wilde Mussolini de glorie van het antieke Rome weer te voorschijn brengen.

Het zijn vooral die drie fasen die geleid hebben tot enorme veranderingen in het stadsweefsel van Rome-centrum. Oude wijken moesten plaatsmaken voor nieuwe lanen en gebouwen of voor de blootlegging van antieke resten. Maar dankzij de fotografie, die opgang maakte vanaf het midden van de 19de eeuw, zijn nog vele gezichten van het verdwenen Rome bewaard gebleven.

Méér dan met woorden zal deze voordracht de transformatie van het centrum van Rome illustreren met een tweehonderdtal historische foto’s. Natuurlijk komt de bekende kaalslag voor de Via dei Fori Imperiali aan bod, maar verder ook de werken op het Forum Romanum, Piazza Venezia, de Via del Teatro di Marcello, het Ghetto, de Spina del Borgo, Piazza Navona, de Via del Rinascimento, de omgeving van het Termini-station en niet te vergeten: de indijking van de Tiber.

 

Over de spreker

Hugo de Keersmaecker (1957) studeerde af als licentiaat klassieke filologie. Nadien genoot hij een half jaar een studiebeurs in Milaan, en daaraan hield hij een blijvende affectie voor Italië en het Italiaans over. De eerste helft van zijn loopbaan onderwees hij Latijn in Lennik, en het lag voor de hand dat hij de Italiëreizen van de school leidde. Dat eindigde toen de loopbaan hem naar een belangrijke onderwijskoepel bracht, maar de lokroep van Rome weerklonk steeds luider. Daar is hij ondertussen meer dan 40 maal geweest: met het gezin, als amateurgids voor kennissen, en heel vaak op eigen houtje om de stad steeds grondiger te verkennen. Voor zijn inzet als gids kreeg hij in 2019 de Romulusprijs van S.P.Q.R., de vereniging van Romeliefhebbers. Nu is hij met pensioen en deelt hij zijn kennis en foto’s van Rome graag via de Facebookgroep S.P.Q.R. en via Wikipedia.

Back To Top