Themadag – Eros: Liefde, Seksualiteit en de Oudheid
GEANNULEERD:
Helaas zijn er omstandigheden in de persoonlijke en gezondheidssfeer van twee van de sprekers die ons hebben gedwongen tot een moeilijk besluit: we kunnen dit jaar de themadag niet door laten gaan op een manier die voldoet aan wat u van ons mag verwachten. Degenen die zich al hadden aangemeld, krijgen binnenkort apart bericht over het terugstorten van hun betaling.
Is het een ondeugend kind of een van de oudste goden? Vleselijke lust of spirituele liefde? Smaakt het zoet of toch bitter? Niets is zo veranderlijk en zo universeel als Eros, de ongrijpbare kracht waar iedereen mee te maken krijgt. Al in de zevende eeuw voor Christus componeert Sappho virtuoze gedichten die beschrijven wat Eros met een mens kan doen, waarin de moderne lezer zich nog met gemak herkent. Maar ook in de Byzantijnse tijd moest men zien uit te vogelen hoe zij zich verhielden tot dit tweesnijdend zwaard. Op het hoogtepunt van de Italiaanse renaissance gebruikt dichter en humanist Giovanni Pontano receptie van klassieke poëzie om uiting te geven aan erotische verlangens, en ook nu nog grijpt de beroemde dichteres en essayist Anne Carson terug op de Oudheid om de enigmatische Eros in woorden te vangen.
Op zaterdag 3 juni kunt u in Amsterdam in een wervelende reeks lezingen die reikt van de Oudheid tot het heden intiem kennismaken met deze verschillende verschijningsvormen van Eros. Mieke de Vos, auteur onder andere Alles is Eros en Ik verlang en sta in brand: van Sapfo tot Sulpicia, zal als eerste spreken over ‘de tiende muze’ van Lesbos. Vervolgens zullen Emma Huig en Ewan Short liefde en lust in de Byzantijnse tijd belichten vanuit het vrouwelijk perspectief. Daarna kijken we met Maurits Lesmeister naar de klassieke receptie in Pontano’s erotische poëzie. Ten slotte zal Jip Lemmens, die in het najaar van 2022 een vertaling heeft gepubliceerd van Anne Carsons Eros the bittersweet, de cirkel rondmaken met zijn lezing over Carson en haar door Sappho geïnspireerde werk.