Monteverdi’s Orfeo

Datum 25-05-2023 Tijd 19:30 - 21:30

In 1607 schreef de aan het hof van Ferrara werkzame componist Claudio Monteverdi een muziekstuk dat een ommekeer zou betekenen in de muziekgeschiedenis: het muzikale drama L’Orfeo. Het stuk is een van de vroegste opera’s die de tand des tijds hebben doorstaan en vandaag de dag nog steeds worden opgevoerd. Monteverdi greep met zijn Orfeo doelbewust terug op de antieke tragedie — maar hij koos daarbij materiaal dat door geen enkele antieke tragediedichter op muziek was gezet. Voor zijn versie van het verhaal van Orpheus en Eurydice greep hij vooral terug op Ovidius’ Metamorfosen.

NKV-Leiden zal op deze avond fragmenten uit ensceneringen van Monteverdi’s Orfeo vertonen, toegelicht in woord en spel door muziekwetenschapper dr. Bert Mooiman. In zijn lezing zal hij niet alleen ingaan op het materiaal dat Monteverdi gebruikte voor zijn libretto, maar juist ook op de muzikale innovaties die de componist doorvoerde in dit nog steeds bekijkenswaardige schouwspel.

Let op! Anders dan gebruikelijk vindt deze lezing plaats in de Waalse kerk (Eglise Réformée Wallonne), Breestraat 62 te Leiden. De aanvangstijd is 19.30 uur.

Back To Top