Iedereen praat voor zijn beurt

Datum 05-10-2022 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie Dienstencentrum Ledeberg – Theaterzaal, Ledebergplein 30, 9050, Gent

Jona Lendering

De bestudering van de Oudheid is verdeeld over allerlei specialismen. Wetenschappers streven weliswaar naar interdisciplinariteit, maar het feit dat de oproep al ruim zestig jaar klinkt, bewijst dat er onvoldoende uitruil van methoden en inzichten is. De Nederlandse historicus Jona Lendering wijdde twee boeken aan de gevolgen.

Bedrieglijk echt (2021) ging over filologen die papyri uitgeven waarvan archeologen zeggen dat ze er beter van af kunnen blijven. Als na verloop van tijd dan blijkt dat het gaat om een vervalsing (het Evangelie van de Vrouw van Jezus) of een gestolen voorwerp (de Sapfo-papyri), zijn deze filologen medeplichtig aan oplichting of heling.

Ging Bedrieglijk echt over tekstwetenschappers die voor hun beurt praatten, in Hannibal in de Alpen (2022) behandelde Lendering onderzoekers die niet luisteren naar wat classici te melden hebben. Zo claimde een team aardwetenschappers in 2017 de pas te hebben gevonden waarover Hannibal naar Italië trok zonder het bronkritisch probleem te begrijpen.

Lenderings lezing gaat slechts in schijn over falende onderzoekers. Hij heeft het vooral over de rijkdom van de oudheidkunde.

Jona Lendering (1964) is oudheidkundige, journalist, blogger (MainzerBeobachter.com), reisleider en auteur van diverse boeken.

Back To Top