Excursie Ezinge: Etrusken in museum Wierdenland: Macht en Pracht

Datum 07-07-2024 Tijd 14:00 - 17:00 Locatie Museum Wierdenland, van Swinderenweg 10, Ezinge

We verzamelen rond 14:00 uur op de Torenstraat 2/9891 AG bij café De Brug: een kroeg met historie en het NKV biedt de leden een kop koffie + lekkers aan. 
Parkeren kan gratis bij het café (beperkt aantal plaatsen) of naast het museum zelf (nog geen 5 minuten lopen)
Rond 14:45 uur steken we schuin over naar Museum Wierdenland voor de Etruskische tentoonstelling ‘Macht & Pracht’. De entree is 6 euro p.p. en gratis met museumjaarkaart 
Als we klaar zijn met het museumbezoek (rond 16:15 uur) keren we terug naar de Torenstraat. Wie in Ezinge is, moet ook even aan het eind van de Torenstraat het prachtige kerkje op de wierd aanschouwen.
Tussen 16:30 – 17:30 uur sluiten we het programma af met een borrel op eigen kosten maar met bitterballen van het NKV! 

Museum Wierdenland in Ezinge, het enige archeologische museum van Groningen, opent op 8 juni de tentoonstelling ‘Etrusken: Pracht en Macht’. Bezoekers kunnen in de groene omgeving van het oudste cultuurlandschap van Nederland kennismaken met de eerste grote beschaving in Italië, tussen de 9de en 1ste eeuw v.Chr.

De invloed van de Etrusken, bekend om hun fraaie bronskunst, diepgewortelde religieuze gebruiken en expertise in waterbeheer, is tot ver buiten Italië te herkennen. Met zo’n 100 Etruskische voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, biedt de expositie een verhelderende blik op deze beschaving. Centraal staat de schoonheid van de Etruskische cultuur, gekenmerkt door vakmanschap, diversiteit en internationale contacten. Ook de aloude vragen over hun herkomst, taal en mysterieuze voorspellingspraktijken komen aan bod.
Hoewel de Etrusken zelf nooit in Ezinge zijn geweest, is het toepasselijk dat zij nu juist hier een tentoonstelling krijgen. Ezinge is gelegen in het oudste cultuurlandschap van Nederland en het oudste permanent bewoonde dorp. Rond 600 v.Chr. komen hier de eerste mensen wonen. In Italië bloeit de Etruskische cultuur in deze periode volop. De bewoners van het wierdenland bouwen heuvels van zoden en klei – wierden of terpen genaamd – om hun woningen tegen het water te beschermen. Er bestaan ook specifieke grafwierden, met daarbij behorende grafrituelen. De Etrusken staan bekend om hun typerende grafheuvels, tumuli genoemd, en hun grafrituelen. En net als de Ezingers zijn de Etrusken actief bezig met waterbeheer. Terwijl de Ezingers zich toeleggen op het graven van kanalen, sloten en greppels, staan de Etrusken bekend als meesters in het draineren en irrigeren van land. Zo vertonen de oude Etrusken en vroege wierdenlanders lang geleden toch enkele opmerkelijke gelijkenissen.
Back To Top