De huid van Cleopatra. Etniciteit en diversiteit in oudheidstudies

Datum 19-01-2023 Tijd 20:00 - 22:00 Locatie Doopsgezinde Kerk, Oudegracht 270, Utrecht

Hoe zag Cleopatra er nou echt uit? Wat was het immigratiebeleid van het Romeinse Rijk en wat voor gevolgen had het? Hoe keek Aristoteles tegen slavernij aan? Dit soort vragen houdt de gemoederen nog altijd bezig en illustreert hoezeer de moderne mens zich aan de Oudheid spiegelt of zich er juist tegen afzet. De wijze waarop er nu in Nederland over diversiteit en etniciteit wordt gesproken, verschilt scherp van de concepten die in het oude Egypte, Perzië of Griekenland werden gehanteerd. Maar ook in de Oudheid werden huidskleur en andere etnische kenmerken natuurlijk opgemerkt en becommentarieerd, in positieve en negatieve zin.

Tijdens dit programma, geleid door één of meer van de redacteurs van de bundel De huid van Cleopatra: Etniciteit en diversiteit in oudheidstudies (Zenobiareeks 9), onderzoeken we drie verschillende maar onderling verweven vragen rondom de Oudheid en etniciteit. Hoe werd er in de Oudheid tegen huidskleur en etnische kenmerken aangekeken? En, hoe hebben door de eeuwen heen de bestudering van de (‘Klassieke’) Oudheid en eurocentrische ideologie en politiek elkaar wederzijds beïnvloed? Tot slot, hoe kunnen oudheidstudies, zowel wat betreft beschikbare kennis als het vakgebied, anno nu breder toegankelijk worden gemaakt?

Spreker is Mirte Liebregts, verbonden aan de stichting Zenobia (https://www.stichtingzenobia.nl/)  

Afbeelding, John William Waterhouse, Cleopatra (https://penelope.uchicago.edu/~grout/encyclopaedia_romana/miscellanea/cleopatra/waterhouse.html)

 

Back To Top