Danaë en Perseus door de ogen van kunstenaars

Datum 25-11-2022 Tijd 20:15 - 22:00 Locatie Gebouw Hofrust, Herenstraat 44B, Rijswijk

Steven Kolsteren

Het mythologische verhaal van Danaë en haar zoon Perseus bood aan kunstenaars niet alleen mogelijkheden tot fraaie schilderijen, maar ook voor eigen interpretatie. Danaë’s leven is goed beschouwd een tragedie: opgesloten door haar vader, bezwangerd door Zeus, in zee gegooid met haar zoontje en aangespoeld op een vreemd eiland. Bleek de komst van Zeus, in de gedaante van gouden regen, louter een vloek of ook een zegen? Want gelukkig zijn er positieve wendingen in haar leven: de hulp van Poseidon, van een eenvoudige visser en vooral van haar zoon Perseus.

Eenmaal opgegroeid moet deze een gedwongen huwelijk van zijn moeder voorkomen door iets onmogelijks te verrichten: het hoofd van de Medusa bemachtigen. En de halfgod Perseus zal nog meer heldendaden op zijn naam schrijven: bijvoorbeeld de bevrijding van de arme Andromeda, door haar vader aan een klif geketend om geofferd te worden aan een zeemonster.

Aan de hand van schilderijen uit de 16de en 17de eeuw (Rembrandt) tot en met begin 20ste eeuw (Klimt) is hun verhaal als een film – van verschillende regisseurs – te bekijken.

Back To Top