Augustinus

Datum 24-01-2024 Tijd 20:00 - 21:30 Locatie UA-Stadscampus – auditorium R-004, Rodestraat 14, Antwerpen

Ingrid Van Neer-Bruggink

De intelligente jonge Augustinus (354-430) zoekt naar wegen voor een zinvol en gelukkig leven. Beïnvloed door o.a. de Griekse filosofie zoekt hij naar echte kennis, waarheid, wijsheid. Pas op zijn 32ste, inmiddels intellectueel overtuigd dat God de bron van alle wijsheid is, laat hij zich dopen. Na zijn leven groeit Augustinus uit tot de belangrijkste kerkvader van het westerse christendom.

De beroemde frescoschilder Benozzo Gozzoli werd in 1463 gevraagd om in de Sant’ Agostino in San Gimignano een levenscyclus van de beroemde Augustinus te schilderen. In de zomermaanden bewonderen dagelijks honderden toeristen dit prachtige ‘stripverhaal’. We maken aan de hand van deze fresco’s  kennis met Augustinus als monnik, bisschop van Hippo, geestelijk vader van de Orde der Augustijnen, kerkvader van een indrukwekkend oeuvre, maar vooral als een wetenschapper en zoeker naar kennis.

Men krijgt een hand-out, en een globaal overzicht van het oeuvre van Augustinus en de inspanningen op het web van de Orde der Augustijnen voor zijn oeuvre. Er kan een aantal redenen gegeven worden voor zijn actualiteit en populariteit; tegelijkertijd blijft ook staan dat elke generatie (facetten van) Augustinus herontdekt.

Back To Top