Ambiorix tegen Caesar. De feiten en de mythe

Datum 25-10-2023 Tijd 20:00 - 21:30 Locatie UA-Stadscampus – auditorium R-004, Rodestraat 14, Antwerpen

Robert Nouwen

Nog in de recente tv-reeks Het verhaal van Vlaanderen speelde Ambiorix een glansrol. Historicus Robert Nouwen laat er echter geen twijfel over bestaan : in Ambiorix’ verhaal versmelten historische feiten van twee millennia geleden met romantische fantasieën uit de 19de eeuw toen het nog jonge België behoefte had aan nationale helden.

In het eerste deel van de lezing wordt het bredere historische kader geschetst van de Gallische oorlogen en de rol die Ambiorix daarin speelde. Hoe kwam het tot de beslissende veldslag waarin anderhalf Romeins legioen vernietigd werd ? Waar vond die slag overigens plaats ? – Naast de – nogal gekleurde – informatie uit Caesars Commentarii de bello Gallico ging de auteur te rade bij auteurs als Titus Livius, Plutarchus en Dio Cassius. Daarnaast kunnen ook de archeologie (o.a. door muntschatten) en de conflictarcheologie meer duidelijkheid scheppen.

Na de onafhankelijkheid had de nieuwe Belgische natie dringend behoefte aan eigen helden en Ambiorix kwam daarbij goed van pas. Hoe dat in zijn werk ging beschrijft Robert Nouwen in de tweede helft van de lezing. De leider van de Eburonen kreeg een upgrade tot volksheld, via historische fresco’s in overheidsgebouwen, schilderijen in musea, beeldhouwwerken op stadspleinen, zelfs via dichtkunst. Robert Nouwen maakt duidelijk dat de mythe van Ambiorix meer dan twee millennia na de feiten nog steeds springlevend is.

Back To Top