500 steden onder nieuw bestuur: Romeins Klein-Azië (dr. Rinse Willet)

Datum 25-10-2022 Tijd 19:30 - 21:00 Locatie Radboud Universiteit, Elinor Ostromgebouw zaal N01.150, Heyendaalseweg 141, Nijmegen

Toen in 133 v.Chr. het Hellenistische koninkrijk van Attalos III per testament aan de Romeinse Republiek werd nagelaten, kreeg Rome een gebied in handen wat bezaaid was met een groot aantal steden. Beroemde plaatsen als Miletos, Ephesos, Halikarnassos, Pergamon en nog vele anderen waren al rijk uitgerust met publieke gebouwen en monumenten. Na de onstuimige laatste eeuw v.Chr. kwam geheel Klein-Azië onder Romeins gezag te vallen en het aantal steden en hun monumentalisatie nam tot ver in de derde eeuw n. Chr. toe. Tijdens deze lezing zal aan de hand van archeologische sites, historische bronnen en epigrafisch bronmateriaal dit beeld verder uiteengezet worden. Daarnaast zullen het (mis)management van steden en de fundamenten van deze ogenschijnlijke groei in welvaart onder de loep genomen worden.

 

Lezing door dr. Rinse Willet, postdoc aan de Radboud Universiteit. De lezing start om 19:30 uur in zaal EOS N01.150. Dit is een zaal op de eerste verdieping van het Elinor Ostromgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen (Heyendaalseweg 141). De zaal opent om 19:00 uur. Zowel vooraf als in de pauze zal koffie en thee geschonken worden.

 

 

Back To Top